Tratament anti-transpiratie cu BotoxTranspiratia este unul dintre mecanismele cu care corpul uman este inzestrat pentru a-si regla temperatura. In conditii de stres si caldura, transpiratia poate deveni excesiva.

Termenul medical care descrie transpiratia in exces, fata de cea necesara in mod normal pentru reglarea temperaturii corporale, este hiperhidroza. Transpiratia excesiva este un simptom frecvent care produce foarte mult disconfort pacientului, mai ales daca se asociaza si cu un miros neplacut.

Hiperhidroza, adica transpiratia in exces afecteaza in principal, zona axilara, palmele si plante ( talpi ). Aceasta problema poate fi intalnita deopotriva la barbati si femei, indiferent de varsta pe care o au.

Afectiunea debuteaza in copilarie sau adolescenta (cea axilara apare mai tarziu, in timp ce cea palmo-plantara apare in jurul varstei de 14-15 ani) si poate afecta orice regiune a corpului.

Toxina botulinica (botox) desi este renumita pentru utilizarile ei in domeniul chirurgiei estetice,  are si unele indicatii terapeutice directe, cum ar fi tratamentul migrenelor, ameliorarea spasmului muscular.

Datorita capacitatii sale de a actiona asupra impulsului nervos catre muschi , de ceva timp, administrarea de botox a inceput sa se faca si in tratamentul hiperhidrozei. Prin injectarea toxinei botulinice(botox) este blocata intr-un mod reversibil functionarea glandelor exocrine sudoripare. Astfel, ulterior tratamentului cu botox scade semnificativ cantitatea de transpiratie produsa.

Procedura consta in micro-injectari cu toxina botulinica in zona dorita, nefiind necesara anestezie locala.

Incep sa se resimta efectele tratamentului dupa 1-2 zile, iar ca durata a efectului tratamentului, in functie de modul de a reactioana al fiecarui organism, se poate ajunge la 9 luni.